Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κοινωνικό περιβάλλον

Κοινωνικό περιβάλλον

Ως κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου οριζουμε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του, το ύψος του εισοδήματός του, το μορφωτικό του επίπεδο και τις κοινότητες στις οποίες ανήκει. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία. Οι σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται εντός της Ευρώπης όσον αφορά το κοινωνικό περιβάλλον συντελούν στις μεγάλες ανισότητες στον τομέα της υγείας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά ασθενειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ όσων διαθέτουν υψηλή μόρφωση και όσων δεν διαθέτουν, όπως και μεταξύ όσων ασκούν χειρωνακτική εργασία και των άλλων εργαζομένων.

Πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη βελτίωση του κοινωνικού περιβάλλοντος βρίσκονται ήδη στο στάδιο υλοποίησης. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι αυτές που αποσκοπούν στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, στη διασφάλιση πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές για τα άτομα που μετακινούνται σε άλλη χώρα, στην προώθηση της έρευνας και στη χρηματοδότηση των φτωχότερων περιοχών της ΕΕ ώστε να αναπτύξουν την οικονομία τους.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά την υγεία αποτελεί σημαντικό στόχο της στρατηγικής για την υγεία που ενέκρινε η ΕΕ το 2007 και του προγράμματος για την υγεία 2008-2013 της ΕΕ. Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι: η βελτίωση του γενικότερου επιπέδου υγείας ώστε να φθάσει στο επίπεδο των περισσότερο ευνοημένων πληθυσμιακών ομάδων, η πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των λιγότερο ευνοημένων ομάδων και η επιτάχυνση του ρυθμού βελτίωσης της δημόσιας υγείας σε χώρες και περιοχές με υψηλότερο ποσοστό ασθενειών.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για την υγεία, με σκοπό τη διεξοδικότερη ανάλυση και κατανόηση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στην ΕΕ στον τομέα της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου